Anna Enström om Sinnesstämning, skratt och hypokondri: Om estetisk erfarenhet i Kants tredje Kritik

Anna Enström i samtal med Sven-Olov Wallenstein om:

Sinnesstämning, skratt och hypokondri - Om estetisk erfarenhet i Kants tredje Kritik

Kamera och produktion: Juan-Pedro Fabra Guemberena

Sarah Lucas, Au Naturel, 1994. © Sarah Lucas. Courtesy Sadie Coles HQ, London

Nazlı Dinçel Stillbilder från Leafless, 2011 16mm film, 8 min © Nazlı Dinçel 

Max Neuhaus, Times Square, 1977–1992; 2002– © Max Neuhaus Papers, Rare Book & Manuscript Library, Columbia University

Vad är en estetisk erfarenhet? Och hur kan Immanuel Kants begrepp om sinnlighet hjälpa oss att besvara den frågan? Sedan länge har redogörelsen för det estetiska omdömets formella struktur i t (1790) kommit att manifestera sinnlighetens eliminering från hans estetik. Under de senaste decennierna har Kant även kritiserats för att bortse från den estetiska erfarenhetens kroppslighet, varmed hans teorier kommit att framstå som obsoleta i förhållande till aktuella teman och centrala motiv inom samtida konst.

Genom en samläsning med Kants antropologiska skrifter erbjuder denna studie ett perspektiv på tredje Kritiken som skiljer sig från den ensidiga emfas på förstånd och förnuft som historiskt har dominerat receptionen. Sinnlighetens centrala funktion i Kants estetik betonas genom analyser av de filosofiska nyckeltermerna sinne och stämning samt de specifika sinnesstämningarna skratt och hypokondri.

I dialog med Max Neuhaus offentliga ljudverk Times Square (1977), Sarah Lucas installation Au Naturel (1994), och Nazlı Dinçels filmverk Leafless (2011) syfar studien till att visa att vi alltjämt behöver Kant för att nå en fördjupad förståelse av estetisk erfarenhet.

Anna Enström är forskare i estetik vid institutionen för kultur och lärande, Södertörns högskola.

Previous
Previous

Johan Sehlberg om Beckett, Proust, Deleuze

Next
Next

Johan Jönson om ProponeisiS